Project 189: Perceptieve analyse van ruimtelijk geluid

toepassingen voor audiocompressie en audioreproductie.


Datum bijeenkomst:
dinsdag 27 november 2007
aanvang 20:00 uur (19:30 koffie)

Locatie:
Auditorium Einstein

High Tech Campus
The Strip

Eindhoven

Spreker:
Jeroen Breebaart

Philips Research

Per auto:
Toegang vanaf de rondweg Eindhoven tot 20:30 uur. Daarna via ingang aan de Roland Holstlaan.
Zie verder kaartje

Per openbaar vervoer:
Uitstappen op station Eindhoven, van daar met bus 407 (hermes) richting High Tech Campus. Reisduur ongeveer 30 min.
Zie ook openbaar vervoer reisplanner en kaartje

Aanmelden:
Via webformulier of een mailtje naar de secretaris (zie bestuur).

Samenvatting:
Perceptieve analyse van ruimtelijk geluid en haar toepassingen voor audiocompressie en audioreproductie.

Meerkanaalsgeluid wint steeds meer aan populariteit; de beschikbaarheid van meerkanaalsgeluidsmateriaal neemt toe (bijvoorbeeld via DVD, SACD), en het aantal huishoudens met zogenaamde home-cinema sets is de laatste jaren sterk gestegen. Parallel aan deze ontwikkeling loopt het toenemend gebruik van mobiele audiospelers.  Wanneer we daarentegen kijken naar radio en televisie, en on-line music shops, dan is meerkanaalsgeluid nog zeer zeldzaam.
De meeste radio- en televisieuitzendingen worden uitgevoerd in stereo, waarbij eventuele matrix-surround technieken zorgen voor een 'pseudo' surroundeffect. Uit diverse luistertesten is echter gebleken dat de perceptieve kwaliteit van matrix-surround nogal te wensen over laat.

Er bestaat een aantal redenen waarom in bovengenoemde applicaties geen meerkanaalsgeluid wordt toegepast:
Een uitbreiding van stereo naar meerkanaalsgeluid mag geen invloed hebben op het functioneren van bestaande ontvangers die stereoformaat verwachten (zogenaamde 'backward compatibility').
Verder is de toename in transmissiebandbreedte die gepaard gaat met het oversturen van meer geluidskanalen vaak ongewenst en in een aantal gevallen zelfs niet beschikbaar.

Een interessante oplossing voor deze problemen is een nieuwe trend op het gebied van audiocompressie. Onlangs is er een aantal nieuwe compressiemethoden ontwikkeld en gestandaardiseerd binnen MPEG dat niet alleen ongeëvenaarde reductie in bitrate levert, maar ook volledig backward-compatible is met bestaande mono of stereo transmissiesystemen. Dit resultaat wordt bereikt door op een handige manier gebruik te maken van de mogelijkheden en beperkingen van het menselijk gehoor om ruimtelijke informatie waar te nemen. De werking van deze nieuwe methoden en de perceptieve achtergronden hiervan zullen nader worden toegelicht, inclusief alternatieve toepassingen, zoals synthese  van 3D geluid voor hoofdtelefoonweergave. Verder zal een aantal demonstraties verzorgd worden.